Geboortegift.nl de grootste leverancier van luiercadeaus in Europa!

30-01-2023

Waarom-ooievaar-bij-geboorte-min

De ooievaar bij een geboorte, waarom?

De ooievaar staat symbool voor de geboorte van een kind. Als er een kindje is geboren staat er een ooievaar in de tuin of één op het raam geplakt, maar de ooievaar is 9 van de 10 keer aanwezig. Alleen waarom ooievaar bij geboorte? Waarom wordt de ooievaar eigenlijk gezien als de brenger van baby’s? En waarom staat de ooievaar symbool bij de geboorte van baby’s?

In deze blog geven we je graag antwoord op de vraag waarom ooievaar bij geboorte en delen we ook nog een aantal mooie kraamcadeau tips wanneer de ooievaar is langs geweest.

Ooievaar of toch een kraanvogel?

Een bekend verhaal is dat van de Griekse godin Hera. Zij is jaloers op de schoonheid van koningin Gerana. Ze zou zo jaloers zijn dat de haar in een kraanvogel verandert. Gerana wil haar kind niet achterlaten bij Hera. Daarom wikkelt ze het in doeken en vlieg ermee weg. Kraanvogels en ooievaar worden best vaak door elkaar gehaald. Deze mythe zou het best kunnen verklaren, waarom ooievaars met baby’s rondvliegen. Alleen wanneer kwam de ooievaar voor de geboorte van een baby in Nederland? Dat vertellen we hieronder.

De ooievaar bij geboorte in Nederland

In Nederland is de ooievaar eigenlijk pas populair geworden bij de geboorte van prinses Juliana. Dit was in 1909. De familie ontving toen een heel bijzonder geboortekaartje. Op het geboortekaartje stond Paleis Noordeinde met een ooievaar en een nest met daarin een baby. Op de afbeelding belt de ooievaar met Koningin Wilhelmina, waarbij de ooievaar vertelt dat hij een kindje heeft meegenomen.

In Den Haag stond de ooievaar bijvoorbeeld al langer symbool voor de stad. Dit komt onder andere door de vele ooievaars die door de eeuwen heen in Den Haag nesten hadden. De ooievaar als symbool bij de geboorte bestaat dus eigenlijk nog niet heel lang in Nederland, als je dit vergelijkt met de historie in Europa. Ouders vonden het in de 18e en 19e eeuw lastig om met hun kinderen te praten over baby’s en de geboorte. Hierdoor ontstonden verschillende verhalen. Zo vertelden ouders dat kindjes uit de rode of witte kool kwamen. Dit werd later het verhaal van de ooievaar.

Geboortecadeau kopen

Wanneer er een baby is geboren dan moet dat natuurlijk gevierd worden. Bij een viering hoort een passend cadeau. Natuurlijk wil je wel iets origineels geven. Wij hebben daarom een aantal mooie cadeautips. Om te beginnen de luiertaart. Ziet er niet alleen leuk uit om te geven of ontvangen, maar is ook nog eens een heel praktisch cadeau. In de eerste levensjaren zijn luiers tenslotte geen overbodige luxe. Er zijn allerlei verschillende luiertaarten te verkrijgen. Denk aan een mega luiertaart of een speciale luiertaart voor een jongen en meisje. 

Bekijk hier al onze luiertaarten

Is een luiertaart niet helemaal wat je zoekt om te geven? Dan kun je ook kiezen voor een kraampakket. Dit kan een gevuld geboortekoffertje zijn met allemaal leuke artikelen erin. Denk aan knuffel, sokjes, slabbetje, speentje en nog meer.

Wij hopen dat je nu het antwoord hebt op de vraag waarom een ooievaar bij geboorte wordt gebruikt en je inspiratie hebt voor een mooi en origineel kraamcadeau.