Shopping Cart
Checklist zwangerschap

Checklist zwangerschap: wat moet je allemaal regelen?

De zwangerschap is een mooi, maar tegelijk ook spannend moment in het leven. Er komt tenslotte van alles op je af. Wat moet je allemaal regelen, waar moet je aan denken en vooral: wanneer moet je wat doen? Een checklist voor je zwangerschap kan een hoop rust bieden. In deze blog delen we daarom de zwangerschap checklist met wat je allemaal moet regelen.

We zetten het hieronder allemaal per week voor je op een rijtje. Zo heb je een totaal overzicht met onze zwangerschap checklist.

1e trimester: 0-13 weken

Het 1e trimester zijn de spannendste weken van de zwangerschap. In de 4-6 weken is de zwangerschapstest betrouwbaar. Het beste is om te testen als je één dag of meer overtijd bent. Zodra je in week 6 weet dat je zwanger bent, kun je een afspraak maken met de verloskundige. In week 7 kun je inschrijven voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief met handige tips.

Bekijk in week 8 de mogelijkheden van kinderopvang en kraamzorg. Je kunt dit het beste maar zo vroegtijdig regelen in verband met lange wachttijden. Meld ook bij de zorgverzekeraar dat je zwanger bent. Tussen de 8 en 10 weken kun je een eerste bezoek aan de verloskundige brengen. Bij 9-14 weken kun je een combinatietest of NIPT doen. Tussen de 10 en 12 weken vindt er een termijnecho plaats. Als je het leuk vindt kun je ook gaan beginnen met een zwangerschapsdagboek bijhouden. In week 13 vertellen veel vrouwen aan hun dierbaren dat ze zwanger zijn.

Zwangerschap trimesters

2e trimester: 14-27 weken

In week 14 kun je gaan kijken naar zwangerschapskleding. Stel eventueel ook je werkgever op de hoogte dat je in verwachting bent. Je kunt in week 15 kijken naar een zwangerschapscursus. Als je een vruchtwaterpunctie krijgt, zal die waarschijnlijk in week 16 plaatsvinden. Het is niet verplicht om een vruchtwaterpunctie te doen. Je zou ook in week 16 een pretecho kunnen doen. Tijdens je zwangerschap krijg je standaard twee echo’s aangeboden. Wil je graag nog een keer naar je baby kijken en meer details van hem zien? Dan kun je een pretecho laten uitvoeren. In week 16-17 vindt een tweede bezoek aan de verloskundige plaats. De komende weken zien er vaak als volgt uit:

Babykamer inrichten

Week 18: Denk er vast over na waar je wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis?
Week 19-20: De 20-wekenecho. Je kunt bepalen of je het geslacht wilt weten of niet.
Week 20-21: Vraag een zwangerschapsverklaring aan je verloskundige. Deze heeft je werkgever nodig om je zwangerschapsverlof te bepalen.
Week 22: Zwangerschapsverlof en ouderschapsverlof regelen. Wil je borstvoeding blijven geven als je weer aan het werk gaat? Bespreek dat dan op tijd met je werkgever.
Week 23-24: Ben je niet getrouwd? Regel dan de erkenning van je kind.
Week 25-27: Gebruik onze baby uitzetlijst voor de spulletjes die je nodig hebt. Begin ook alvast met het inrichten van de babykamer en nadenken over een babynaam.

3e trimester: 28-41 weken

Wil je nog op vakantie met het vliegtuig? Houd er dan rekening mee dat de meeste luchtvaartmaatschappijen een zwangerschapsverklaring vragen. Wees hier dus op voorbereid en bewust van. In week 29 kun je alvast gaan nadenken over het geboortekaartje en de tekst er in. Denk in week 30 alvast na over de bevalling en schrijf bijvoorbeeld een geboorteplan. Week 31-33 is het uiterlijke momenten (bij wet) om je werkgever te vertellen dat je zwanger bent.

In week 34 kun je een kraampakket (niet te verwarren met een kraampakket cadeau 😉) aanvragen bij je verzekeraar. Wil je graag borstvoeding geven? Schaf in week 35 dan alvast voedingsbh’s aan, zodat je deze in huis hebt. Tussen week 34-36 start je zwangerschapsverlof. Vanaf week 36 zal je welke week de verloskundige zien. Bedenk in week 37-38 of je een kraamfeest of kraamvisite wilt. Dit kun je altijd na de zwangerschap nog veranderen. Haal in week 39 alvast de beschuit met muisjes, koffie en thee in huis.

Tussen de 37 en 41 a 42 weken kan er elk moment een bevalling aanvangen. Let op bevallingssymptomen zoals het breken van je vliezen, of (ontsluitings)weeën die steeds sterker worden en dichter op elkaar zitten. Heb in deze periode in elk geval een bevallingstas klaar staan.

Babynaam bedenken

Het kindje is geboren

Als jouw kindje gezond op de wereld is gekomen volgt er in principe nog een 4e trimester. We weten allemaal dat de draagtijd van een mensenbaby negen maanden bedraagt. Wat veel mensen niet weten is dat onze baby’s na negen maanden nog niet ‘af’ zijn, dit noemen we het vierde trimester. Mensenbaby’s hebben óók negen maanden in de moederschoot nodig om veilig ter wereld te komen.

Om je baby te helpen zich optimaal te ontwikkelen wil je dus eigenlijk de ‘draagtijd’ met drie maanden verlengen. Dit wordt het vierde trimester genoemd. Baby’s zijn gemaakt om heel dicht bij de moeder te verblijven. De beste manier om de draagtijd te verlengen is je baby gedurende de eerste drie maanden zoveel mogelijk bij je te dragen. Dicht tegen je aan, op de meest veilige plek die er voor een baby bestaat, geef je hem of haar de kans om zich optimaal te ontwikkelen.

Wat te doen na geboorte van een kind

Cadeautips voor kraamvisite

Zijn jullie en je kindje klaar om gasten te ontvangen? Dan is kraamvisite daar het geschikte moment voor. Voel zelf aan hoeveel mensen je in 1 ruimte wilt hebben in verband met de drukte. Mocht je niet weten wat je vragen, dan hebben wij een aantal tips voor je. Vraag bijvoorbeeld een luiertaart. Je zult zelf inmiddels al hebben ervaren dat luiers geen overbodige luxe zijn. Of een gevulde kraammand met allerlei spulletjes er in.

Wij hopen dat je kunt genieten van je zwangerschap en de periode er na en je iets hebt gehad aan onze tips.

Geboortegift.nl de grootste leverancier van luiercadeaus in Nederland!

Op zoek naar een kraamcadeau waar jij de aanstaande ouders mee wilt verrassen? Dan wil je gaan voor een uniek cadeau dat mooi vormgegeven is én van nut voor de verzorging van de baby. Heel goed dat je bij ons terecht bent gekomen, want hier zul je zeker slagen.

Bij Geboortegift vind je kraampakketten, luiertaarten en andere baby cadeaus, van hoge kwaliteit en erg leuk om weg te geven.

Met veel zorg en aandacht stellen wij de kraamcadeaus en luiertaarten samen, zodat jij de ouders van de kleine kunt verrassen. Onze producten worden op maat gemaakt en jij kunt als klant specifiek aangeven wat jouw wensen zijn. Zo maak je een persoonlijk kraamcadeau dat speciaal voor de baby wordt samengesteld.

Origineel & gepersonaliseerd cadeau voor baby

Weet je de naam van het kindje al? Hoe leuk is het dan om jouw kraamcadeau te personaliseren en de naam van de kleine erin terug te laten komen? Bij je bestelling kun je een naam invullen en zelf bepalen hoe het eruit moet komen te zien.

Onze kraampakketten zijn ontzettend leuk om cadeau te doen. Bestel je bijvoorbeeld een gevuld geboortekoffertje, dan is de inhoud niet alleen handig tijdens de kraamtijd, over een paar jaar zul je de kleine zien rondlopen met zijn eigen koffertje dat hij overal mee naartoe sleept.

Daarnaast maken wij luiertaarten, gemaakt van pampers en aangekleed met leuke accessoires. Een perfect kraamcadeau die de ouders zeker nodig hebben. Deze en andere baby cadeaus van Geboortegift zijn onmisbaar voor de geboorte van het kindje. Kijk in ons assortiment naar alle baby cadeaus en laat je inspireren door de vele mogelijkheden.

De waardering van www.geboortegift.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 1579 reviews.